Jarl von Schéele /N

FÖRELÄSNINGAR

PREMIÄR VÅREN 2021:  SKÅNSK VÅR                                                  ETT PROGRAM MED SKÖNA BILDER FRÅN TIDIG VÅR TILL FÖRSOMMAR. VARJE ÅR SAMMA MIRAKEL: VÅRVINTER MED UGGLOR, SVANAR OCH STILIGA ÄNDER I PRAKTDRÄKT. MARS OCH APRIL MED SPIRANDE ÖRTER I VITT, BLÅTT OCH GULT, NYMORNADE FJÄRILAR OCH LEKFULLA HARAR. MAJ MED KÖRSBÄRSBLOM, MASKROSFÄLT OCH RAPS FÖRSVINNER I ETT NAFS! MEN ÖVERRASKNINGARNA ÄR MÅNGA - SOM SNÖFALL I APRIL, MÖTEN MED GRÄVLING OCH RÄV OCH OVÄNTAD NÄRKONTAKT MED KRONHJORTAR I RAPSEN. ETT BILDSPEL MED FÖREDRAG - MED FOTON FRÅN SÅVÄL NORRA SOM SÖDRA SKÅNE, DE FLESTA TAGNA 2019 OCH 2020.


Övriga program:

Alaska - i onkel Hermans fotspår

I slutet av 1800-talet emigrerade grand-uncle Herman som 18-åing till Amerika. Efter äventyrligt laxfiske på ön Kodiak byggde han ett hus till sig och sin familj på ön Afognak, där han fick 10 överlevande barn. Lite av denna släkthistoria och mycket annat handlar detta program. Bilderna i programmet är huvudsakligen från min resa i maj och juni 2015, då jag bl.a. besökte Kodiak Island och Afognak.

"Bara vi slipper se isbjörn!"

Följ med och utforska naturen i och kring Longyearbyen på Spetsbergen, där jag strövade omkring med laddad  kamera under några intensiva sommarveckor. Bilder på miljö, blommor och fåglar. Närkontakt med fjällräv och arktiska fågelarter som silvertärna, vittrut, skärsnäppa och mer ovanliga som ismås och brednäbbad simsnäppa.


Berlinerluft

Berlin fascinerar bÃ¥de genom sin dramatiska 1900-talshistoria och som modern byggarbetsplats. En personlig rundvandring i såväl det historiska som det moderna Berlin. Programmet bygger på flera Berlinresor under senare år .


Från Abisko till Veberöd

Nerslag i svensk natur med start i fjällvärldens höstglöd och avslutning i södra Skåne. Ett program med naturmotiv av allehanda slag, inte bara fåglar.


I Floridas träskmarker

Under diverse strövtåg i Everglades National Park, Corkscrew Swamp och andra reservat kommer vi tätt inpå det vilda i Floridas subtropiska natur. Vi får närkontakt med  ormhalsfåglar och alligatorer, hägrar och trädstorkar, sköldpaddor, vitsvanshjortar, uttrar m.m.. Efter 24 år besöker jag på nytt Everglades och får återse min favorit bland fåglarna, rosenskedstorken. Stor variation av motiv!


Mellan sjöarna - strövtåg i sydskånsk natur

Ett program med bilder och upplevelser under drygt 10 år i södra Skåne. Med startpunkt från stugan i Dörröd görs utflykter till platser runt Veberöd, Vombsänkan och Romeleåsen. I föredraget berättar jag om spännande nära möten med bilder på brunstande kronhjortar och harar som slåss såvål som på skåna blommor, fjärilar och fåglar. Programmet presenteras i form av en naturdagbok.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Turen går till Tilos

Tilos är en av Tolvöarna och ligger i den grekiska arkipelagen. Dit kommer man via Rhodos. Här börjar mitt program. Följ med på mina

vandringar och upptäcktsfärder i öns vackra natur, ständigt på jakt efter exotiska fåglar som blåkråka, blårast och biätare samt inte minst den eleganta och vackra eleonorafalken, som förutom den utdöda dvärgelefanten är öns signum.


Närkontakt med vinterns fåglar    

Vintern hyser ett rikt fågelliv trots den stora flyttningen söderut. Småfåglar är lätta att locka till fågelbordet men vill man komma i närkontakt med skygga rovfåglar krävs oftast gömsle. Bilder på bl.a. vråkar, glador och örnar från mina rovfågelgömslen i södra Skåne.


Ring eller maila för aktuella prisuppgifter.


Jarl von Schéele /N /PN

Järnvägsgatan 12 A, 262 32 Ängelholm             Mobil: 0704-849796      E-post: jarlvonscheele@outlook.com